Logo Weekbladkampen.nl


. Foto: Jan van Werven
. Foto: Jan van Werven
Internationale Hanzedagen 2017

De Slag om de Poorten van Kampen

KAMPEN - De Ridders van de IJssel spelen tijdens de Internationale Hanzedagen 2017 (15 tot en met 18 juni) de slag om de poorten van Kampen na. In en rond het Stadspark wordt een groots Middeleeuws kampement opgeslagen en bezoekers beleven er de tijd van weleer.

We schrijven 1427. De prachtige stad aan de IJssel, Kampen, is nog niet toegetreden tot de Hanze. Kampen is welvarend en de hertog van Gelre wil daarvan profiteren. Een groot leger van Gelre trok de ommelanden van Kampen binnen, plunderde en brandde boerderijen plat. Kampenaren, onder aanvoering van ridder Dolf, leveren een veldslag en verdrijven het leger van Gelre.

De troepen die meewerken aan het kampement en de veldslag komen uit Nederland, Duitsland, Luxemburg, België, Frankrijk en Polen. "Het wordt het grootste Middeleeuwse kampement dat er ooit geweest is", vertelt historicus en Ridder van de IJssel Joeri Pool trots.

De plannen voor de Middeleeuwse veldslag zijn vorige week, tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Kampen, gepresenteerd. Burgemeester Bort Koelewijn kreeg het eerste exemplaar van het script overhandigd. "Het Hanzeverbond was het grootste stedenverbond ter wereld. Meer dan 120 steden komen naar de Internationale Hanzedagen en wij mogen daar gastheer zijn. Dat is uniek, daar ben ik trots op", stelde de burgemeester.

"Toen duidelijk werd dat wij onze medewerking zouden verlenen, en we een veldslag zouden doen, zeiden we ook tegen elkaar dat we het dan wel zo echt mogelijk willen", vertelt Joeri. Pool is historicus. Hij is de archieven in gedoken, op zoek naar een veldslag uit de periode van de Hanze en kwam uit op een veldslag in 1427. Die veldslag heeft ook daadwerkelijk plaatsgevonden op de locatie waar hij nagespeeld wordt: rond de Cellebroederspoort. "We brengen een historisch verhaal. Zo is het ook echt gegaan. Natuurlijk zijn nu, anno 2017, allerlei factoren anders: het gebied ziet er anders uit, de toren ziet er anders uit, maar de basis, de harde lijnen, die kloppen."

Reageer als eerste
Meer berichten