Logo Weekbladkampen.nl


Hans Luiten geeft op uitnodiging van het samenwerkingsverband Perspectief een lezing.
Hans Luiten geeft op uitnodiging van het samenwerkingsverband Perspectief een lezing. (Foto: Vereniging van Vrijzinnigen (VvV))

Lezing door Hans Luiten: Begrijpt u het Midden-Oosten nog?

Perspectief, het samenwerkingsverband tussen het Humanistisch Verbond Noordoostpolder en de Vereniging van Vrijzinnigen te Kampen-Noordoostpolder, presenteert de lezing: 'Begrijpt u het Midden-Oosten nog?'. Donderdag 7 december vanaf 20.00 tot 22.00 uur vertelt Midden-Oosten deskundige Hans Luiten wat er in dat deel van de wereld aan de hand is en hoe de zaken er zo voor kwamen te staan. Locatie is het 'Huyscafé' van Hotel-café-restaurant 't Voorhuys aan De Deel te Emmeloord.

EMMELOORD - "Bijna vier jaar na het begin van de Arabische lente is het Midden-Oosten grotendeels veranderd in een conflictzone waar landen elkaar bestrijden, burgeroorlogen uitgevochten worden en de Islamitische Staat (IS) de chaos heeft aangegrepen om een moorddadig bewind in te stellen," aldus Luiten. "Er gaat vrijwel geen dag voorbij of het Midden-Oosten is in het nieuws."

Op heldere en begrijpelijke wijze ontrafelt Luiten stap voor stap het labyrint dat het huidige Midden-Oosten vormt. Hij slaagt er wonderwel in om aan de hand van persoonlijke ervaringen en doorwrochte historische analyses toehoorders wegwijs te maken in de dynamiek van het huidige Midden-Oosten.

Samen met Sven de Graaf schreef hij in 2016 het boek 'Begrijpt u het Midden-Oosten nog?', dat inmiddels zijn derde druk beleeft. In zijn lezing behandelt Luiten onder meer de verschillen tussen soennieten en sjiieten, de Engelse en Franse kolonisatiepolitiek, de vroegere populariteit van leiders als Assad en Nasser, en uiteraard de vraag waarom de fundamentalistische islam zo'n enorme bloei lijkt door te maken. Verder analyseert hij de vele sociale, economische en religieuze verschillen die het Midden-Oosten zo kenmerken.

Bevlogen docent

Hans Luiten groeide op in de Zaanstreek, volgde verschillende studies geschiedenis met interessegebieden als onder meer Amsterdam en de Zaanstreek, Turkije en het Midden-Oosten, kunstgeschiedenis en de arbeidersbeweging. Sinds vijf jaar houdt hij lezingen.

Aanmelden
Deelname kost 10 euro, inclusief een consumptie. Aanmelden vooraf wordt op prijs gesteld, maar is niet verplicht. Dit kan door een mail te sturen naar Jannes Bosker, perspectief.nop@gmail.com.

Hij was ruim tien jaar lang een enthousiaste en bevlogen docent geschiedenis. Ook begeleidde hij in deze rol tal van excursies en reizen naar steden en musea. onderzoekt en schrijft hij, geeft les, leidt rond en begeleidt reizen naar Turkije, Oezbekistan en andere landen.

reageer als eerste
Meer berichten