Logo Weekbladkampen.nl


Gosse Noppert van PGVZ heeft onlangs de bruggenbouwersbokaal ontvangen van Stichting Present Kampen.
Gosse Noppert van PGVZ heeft onlangs de bruggenbouwersbokaal ontvangen van Stichting Present Kampen.

Gosse Noppert is bruggenbouwer

door Ruth van der Kolk

KAMPEN – Hij was in 2015 uitgeroepen als kanshebber op de titel MeesterBurger van Nederland, kreeg de Prodemosprijs uitgereikt door koning Willem-Alexander, en deze maand ontving hij de Bruggenbouwersbokaal van Stichting Present Kampen. Gosse Noppert gooide zes jaar geleden als succesvolle zzp'er in Europese aanbestedingen het roer om en richtte de thuiszorg organisatie Persoonsgebonden Vraaggerichte Zorg (PGVZ) op. Drieduizend cliënten ontvangen daardoor zorg op maat.

"Waarom zou een zorgvrager al om acht uur naar bed moeten?" Als vader van een dochter met een lichamelijke beperking vroeg Noppert zich af waarom zij en andere cliënten afhankelijk zijn van een zorgsysteem dat volgens hem vaak leidend is, in plaats van dat de cliënt centraal staat.

Verbetering
Hij besloot zich volledig op de verbetering van de zorg te richten. Niet bezuinigen op mensen, maar focussen op een andere aanpak, luidt zijn visie. "Niemand vindt het leuk om bijvoorbeeld gedoucht te worden door veel verschillende hulpverleners. Daarom bouwen we een kleine kring om een cliënt heen, zodat diegene niet steeds andere gezichten over de vloer krijgt."

Lifestyle
PGVZ biedt zorg aan gehandicapten en ouderen en is werkzaam van Hoogeveen tot en met Apeldoorn. Het gaat om de keten van thuiszorg, wooninitiatieven, ambulante begeleiding, dagbesteding en werk. Nopperts droom is om de verbinding te maken tussen werk en deze groep mensen. "In de Oudestraat hebben we een lifestylewinkel. Een jongen die bij ons dagbesteding deed ontwikkelde zich en werd begeleid naar werk. Nu heeft hij gewoon een baan", vertelt de PGVZ-directeur enthousiast. "Ik geloof dat werken ontzettend belangrijk is. Mensen met een beperking hebben meestal geen sociaal netwerk. Door te werken komen ze uit hun sociale isolement, waardoor er minder begeleiding nodig is." De winst van PGVZ gaat voor de helft naar stageplekken voor mensen met een beperking.

Regelmatig stapt Noppert een organisatie binnen. "Ik vraag dan aan de directeur wat hij of zij aan maatschappelijk verantwoord ondernemen doet, en probeer werkmogelijkheden te bieden voor mensen met een beperking." Ook streeft hij ernaar dat deze groep mensen keuze hebben qua beroep, "zodat ze niet alleen schoonmaker kunnen worden."

Isolement
Hoewel Noppert trots is op zijn werk, vindt hij ook dat het normaal moet zijn dat iedereen zorg op maat krijgt. Want dat is volgens de directeur nog niet het geval. "De samenleving is maatschappelijk geïsoleerd. Daardoor is ze er nog niet op ingericht om overal de juiste zorg te kunnen bieden", betoogt hij. "Eenzaamheid neemt toe. Het gaat alleen maar om ikke ikke. Maar ik snap het wel. Mantelzorgers hebben niet altijd de tijd om volledige aandacht te geven. Ze hebben er ook een baan naast bijvoorbeeld. Daarom vind ik het heel belangrijk dat cliënten niet afhankelijk zijn."

reageer als eerste
Meer berichten