Logo Weekbladkampen.nl


Vincent Corjanus met zijn gedichtenbundel.
Vincent Corjanus met zijn gedichtenbundel. (Foto: Dik Kuipers)

Hippiebundel in 'roerige tijden'

Kampen - Universele liefde, reizen en vriendschap. Daar ligt de nadruk op van de onlangs uitgekomen gedichtenbundel 'Regenboogbloemen', geschreven door dichter en student journalistiek Vincent Corjanus (22). Dit jaar verruilde hij Kampen voor Milaan, reisde naar Boedapest en eindigde in Liverpool om zijn vijfde bundel af te maken.

Door Ruth van der Kolk
"Het is eigenlijk een hippiebundel", lacht Vincent. Waar de woordkunstenaar eerst kritiek gaf op de wereld door te schrijven over afscheid en relatiebreuken, legt hij in Regenboogbloemen de focus op de mooie kanten in het leven. Ieder gedicht stelt een bloem voor die als geschenk kan worden gezien. Alle gedichten samen vormen een boeket. "We leven in roerige tijden van aanslagen, individualisme en vluchtelingenproblematiek. Vooral de negativiteit wordt belicht in het nieuws, vandaar dat ik een ander geluid laat horen." 
Eén van zijn gedichten heet 'De Oude straat' waarin hij herinneringen uit zijn kinderjaren omschrijft. Soms verklaren mensen hem voor gek dat hij nog steeds in Kampen woont in plaats van in Amsterdam of Zwolle. "Maar ik hou van de kroegen, mijn familie woont hier en de stad is mooi. Het weerzien van de toren geeft me telkens een gevoel van warm thuiskomen."

Vrije interpretatie

Op zijn zestiende bracht de dichter al zijn eerste bundel uit, hoewel het niveau toen nog een stuk lager was, grinnikt hij. "Ik liet toen een gedicht lezen aan een vriendin. Ze zei dat ik het moest laten uitgeven en het balletje ging rollen." Dat zijn passie voor dichten een succes zou worden had hij nooit verwacht. Vijf gedichtenbundels later stelt de woordkunstenaar dat lezers zich vaak herkennen in zijn schrijfsels. "Er is veel ruimte voor vrije interpretatie. Mensen kunnen hun eigen invalshoek bedenken." 

Aanmoediging

Het succes heeft Vincent veel opgeleverd. "Ik heb zoveel bijzondere ontmoetingen gehad, op reis afgelopen jaar, maar ook met Frank Boeijen bijvoorbeeld." Hij hoopte de Nederlandse zanger zijn eerst uitgegeven gedichtenbundel te geven, omdat Boeijen zijn grote inspiratiebron is. Toen Vincent vijf jaar geleden naar een concert van Boeijen ging kwam de artiest met een grote verrassing: hij onderbrak zijn concert en las op gegeven moment een gedicht van Vincent zelf aan hem voor. Een aanmoediging om door te gaan, vindt de dichter. "Er zijn periodes van veel en weinig inspiratie. Maar hierdoor wist ik dat ik door moest gaan. Schrijven is als ademen. Het werkt ook helend." 
Om zichzelf en de lezers te blijven verrassen experimenteert Vincent ook met verschillende vormen van gedichten naar buiten brengen. Hij treedt op op festivals en duikt de muziekstudio in. "Onlangs heb ik een single uitgebracht", vertelt de singer-songwriter. De muziek gebruikt hij als omlijning van de teksten. "Op festivals draag ik mijn gedichten voor door erbij te zingen en mezelf met de gitaar te begeleiden." 

Overal en nergens

Na een jaar hard werken aan Regenboogbloemen is Vincent van plan om volgend jaar met iets totaal nieuws te komen waarbij muziek, optreden, het dichten en poëzie samenkomen. Maar hoe dit precies gaat uitpakken is nog onduidelijk. "Op de cover van mijn nieuwe bundel sta ik, liftend langs een dijk met een koffer en slaapzak. Op het bord staat: 'Overal en nergens'. Ik wil niet alles plannen namelijk. Als je teveel ideeën hebt dan is het leven niet spannend meer. Je ziet de schoonheid van het leven niet. Laat je verrassen."

reageer als eerste
Meer berichten